2024. június 5., szerda

Irány a part!


A KÖR kurzus lényege, hogy valós helyszínekre, a reális tervezési feladatok során a hallgatói munkák megépülhetnek. A környezettervezési és közösségi építés programunk idén - Eger városával együttműködve -, az Eger-patak (a Végvári vitézek terétől az Érsekkertig elnyúló szakaszának) újragondolásával folytatódik. A változatos viszonyokat teremtő, alulhasznosított patak szerves része a városnak. A városlakók által kihasználatlan patak völgyének újra értelmezésével, téralkotásával foglalkozunk majd. 

Az elképzelések szerint a zöldterületeket, a sétaútvonalakat és a találkozási helyeket összekötő vízfelület Eger meghatározó elemévé válhat. A gazdag élővilágú patak kivételes, minél zöldebb környezetének életre keltése a feladat. Olyan kisbeavatkozásokra várunk javaslatokat, ötleteket, amivel az emberek számára elérhetőbbé, változatosabbá, használhatóbbá válhat a vízpart. Mivel lehet lecsalogatni a természetbe, a vízpartra a helyieket? Az építészeti válaszok a szabadban való találkozásról, az együttlétről, a közösségépítésről is szólhatnak. A zöldfolyosó, a patakvölgye legyen olyan jó hely, ahol sétálhatunk, pihenhetünk, kocoghatunk, megfigyelhetjük a madarakat, kutyázhatunk és piknikezhetünk is. A várost keresztülszelő Eger-patak számos izgalmas témát nyújt: pl. a termál- és gyógyfürdő kifolyók hasznosítása, tocsogó (kisgyerekeknek); kutya- és kacsaúsztató, szabadidős és hétvégi tevékenység, helyteremtés.

Az ötlettől a megvalósulásig szeretnénk végig vinni a folyamatot, hogy az őszi féléves pályázat, a tavaszi továbbtervezés és a nyári építőtábor, megépítés révén minél többet tanuljanak, hasznos gyakorlati tapasztalatot szerezzenek a hallgatóink. Várjuk a jelentkezéseteket, ha a csapatmunka, a pályázati megmérettetés, az egyetemi keretektől eltérő feladat, az ötlettől a megvalósulásig végig vitt folyamat motivál benneteket, hogy miként lehet az épített környezetünket használhatóbbá, jobbá tenni, kisléptékű, de nagy szabadságot jelentő feladatokon keresztül. Eddigi közösségi építéseinkről (Ördögkatlan, ökotantermek, Bódvalenke) bővebb információ a tanszéki honlapon / instán / FB-on! 

Lakó – Környezet – Kísérlet (3 kredites kötvál, Építőművészeti Specializáció) 
Hétfőnként: 10:15–12:00 
Neptunkód: BMEEPLAQ702  
Teams kód: hrgu7p2
Várunk titeket: Dankó Zsófia DLA (tantárgyfelelős), Dr. habil. Sugár Péter DLA, 
Péteri Zsolt (doktorandusz), a Szociális Lakhatás Műhely oktatói.


kép: https://grau.sk/project/tea-house-2 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése