2023. június 19., hétfő

Szabadtéri élménypedagógia


A helyi közösségekkel, iskolákkal, külső partnerekkel együttműködve az elmúlt években a Zápor utcai és a Rogers iskolák kültéri közösségi tereinek kialakításában, illetve a békásmegyeri és a nagykátai iskolaudvari ökotantermek tervezésében és építésében vettünk részt. Az „Ökotanterem program” az idén egy füzesabonyi iskola kertjének újragondolásával folytatódik.

Fontos, hogy a gyerekek minél közelebb kerüljenek a természethez és az általuk megélt élményeken, tapasztalatokon keresztül ismerjék fel a környezettudatos szemlélet lényegét. A megszokott oktatási formákkal szemben az inspiráló tanítási terek, a szabadban tartott órák az impulzusokra, a  benyomásokra alapozzák a készségfejlesztés, az ismeretátadás folyamatát. Barátságos, gyerekek által szívesen használt helyekre van szükség. Szünetekben, órák után, különböző események, foglalkozások befogadására alkalmas, egyéni és közösségi terekre, környezetre várunk javaslatokat. Miként lehet az alulhasznosított udvart színesebbé, derűsebbé tenni, élettel megtölteni?

Tanszékünk elkötelezett a szociális, az ökotudatos építés, a helyi közösségekkel való együttműködés, a participatív alapú közösségi építés iránt. A hallgatók érdeklődése egyre inkább az olyan építész feladatok felé fordul, amelyek életszerű szituációkban teszik próbára a tervezési tudásukat. A kooperáció során olyan új ismeretekkel, tapasztalatokkal, készségekkel gazdagodhatnak, amelyeket a hagyományos egyetemi oktatás keretében nincs lehetőségük elsajátítani. A hallgatói tervek alapján közösségi összefogással, önkéntes munkával eddig megépített pavilonjainkat kedvelik a gyermekek és a tanárok is. A kültéri építmények azt példázzák, hogy kevés anyagi ráfordítással, összefogással is lehet kellő ötlettel és alkotó munkával közösséget szolgáló, értékteremtő, innovatív eredményt felmutatni. 

A kurzusra várjuk azokat a hallgatókat, akiket a pályázat, a csapatmunka, az egyetemi keretektől eltérő, valós tervezési feladat, a megépítés lehetősége motivál.

A Lakó – Környezet – Kísérlet tantárgyat, az Építőművészeti Specializáció 3 kredites kötválját hétfőnként 10:15–12:00 között tartjuk. 
Neptunkód:  BMEEPLAQ702  
Teams kód: k6pynvc
Várunk titeket: Dankó Zsófia DLA (tantárgyfelelős), Dr. habil. Sugár Péter DLA, 
Péteri Zsolt (doktorandusz), a Szociális Lakhatás Műhely oktatói.


kép: Rogers Iskola udvarának egyik átalakítási javaslata, 2023.05.  
”közösségi létező” csapat: Lantos Balázs, Rézsó Balázs, Schauermann János, Szendrey Bálint



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése