2021. június 13., vasárnap

Bungi

Iskolaudvar // szabadtérépítészet



A „Lakókörnyezet, építészet” tantárgy témája a tanszéki szociális műhely tevékenységéhez      kapcsolódik.

Partnereink, elhivatott zenetanárok a szegregátumokban élő hátrányos helyzetű gyerekeket és családokat segítő pedagógiai módszerekkel és művészeti iskolák hálózatával próbálják meg támogatni. A speciális program csoportos zenei foglalkozásokkal, a gyerekek zenekarba szervezésén keresztül, közösségfejlesztéssel, az élményalapú szemlélettel a gyerekek érzelmi, értelmi és társas képességének a formálásával ér el figyelemre méltó eredményeket.

Az El Sistema filozófiát követő módszer szerint a csapatban, zenekarban való rendszeres zenélés nemcsak szórakozás, hanem a zenén keresztül a másokkal való együttműködésre, közösségvállalásra és önmérsékletre is tanítják a diákokat. A Symphonia program keretében már 21 helyszínen, 100 tanár közreműködésével, 1900 gyerekkel zajlik a művészet-, zeneoktatás és azon keresztül a szociális munka.

A diósgyőrit követően az idén budapesti helyszínt választottunk. Az Óbudai Nagy László Általános Iskola és a Lakó Tanszék együttműködése alapján a Lakókörnyezet kurzus hallgatói a (50-es és 60-as évek Óbudai Kísérleti Lakótelepén található) Zápor utcai épület környezetének, udvarának átalakításával, meglévő kertjének felfrissítésével foglalkoznak majd. 



Hogyan lehet a kissé kopár, alulhasznosított udvart színesebbé, nyüzsgővé tenni, élettel megtölteni? Miként létesüljön a szünetekben, órák után, különböző események, foglalkozások befogadására is alkalmas, közösségi tér, inspiráló környezet a parkban? Az új, szabadtéri helyszín bővülhet pl. szabadtéri tanteremmel, öko- vagy zenepavilonnal, kültéri koncerttérrel, rendezvényudvarral vagy csendes pihenő, búvóhelyekkel is. Olyan vidám, barátságos, gyerekek számára kedvelt helyekre várunk javaslatokat, ahol jó lenni. Lényeges szempont a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra és az újrahasznosított elemek-anyagok alkalmazására, minél gazdaságosabb iskolaudvar kialakítására való törekvés.



A Lakón fontosnak tartjuk, hogy az építészhallgatók élet közeli kérdésekkel találkozzanak. A valóság, a jelenlegi állapotok átrendezhetik a hangsúlyokat. A szociális, a közösségi felfogás, a rászorulók segítése egyre nélkülözhetetlenebbé válik. Az egyetemisták ötlettervei remélhetőleg elősegítik a közösségi tervezést, az együttgondolkodást, a Symphonia programhoz kapcsolódó építészeti elképzelések megvalósulását. Az ötletekhez inspirációt nyújtanak az iskola diákjaival és tanáraival tartott közös workshopok.

A Lakó Tanszék és az Óbudai Nagy László Általános Iskola képviselői a csoportok féléves terveit pályázati munkaként közösen értékelik. A zsűri a legjobb ötleteket díjazza, amelyek közül a kiválasztott tervek (továbbdolgozás után) meg is valósulhatnak.



Fontos számunkra, hogy a kurzus hallgatói ne csupán tervezzenek, hanem részt vegyenek a győztes projektek megépítésében is. A kurzust és a kiviteli terveket követően (megfelelő feltételek mellett) nyári gyakorlatot és alkotótábort szervezünk.  

Lakókörnyezet kurzus:

A tantárgy célja a hallgatók táj- és környezetépítészeti ismeretszerzésén kívül a különféle környezeti-művészeti határterületek elemzése. Foglalkozunk a kortárs szabadtér-építészet és a hétköznapi élet viszonyával. A konkrét témák és a közösen választott helyszínek kapcsán azok értelmezésével az emberi léptékű lakókörnyezet, a köztéri művészet időszerű problémáit elemezzük. Célunk interdiszciplináris módszerekkel az eltérő alkotói területek összekapcsolása, a műfaji határokon való átjárás, az együttgondolkodás és a kísérletezés. A közös műhelymunkát a tájépítészettel és határterületeivel foglalkozó meghívott művészek, stúdiók alkotásait bemutató előadások színesítik.

A tantárgyat a neptunban BMEEPLA0882 kód alatt tudjátok felvenni. A Lakó tanszéki kurzus hétfőnként 10.15-től 12:00-ig tart.

Témafelelősök és oktatók: 

Dankó Zsófia DLA (tantárgyfelelős), Prof. Sugár Péter DLA, Péteri Zsolt

Meghívott előadók: 

Óbudai Nagy László Általános Iskola, Symphonia alapítvány, Pais Dezső Általános Iskola -  ökopavilon, Urban Concept, Studio Nomad, Geum Kft., MOME.


fotók: waldemar cordeiro clube esperia, és Péteri Zs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése