2020. június 5., péntek

FESZTIVÁL SZABADTÉRÉPÍTÉSZET

























BME, Lakóépülettervezési Tanszék, Lakókörnyezet kurzus – Ördögkatlan Fesztivál együttműködése 

A 2020-as „Lakókörnyezet, építészet” tantárgy témája és helyszínei:

Újraindul hamarosan az élet, és ismét lesznek különleges hangulatú,  összművészeti szabadtéri fesztiválok. Az Ördögkatlan Fesztivál méltán híres magas színvonalú, igényes zenei, színházi és közösségi programjairól. A nyári rendezvény ez idáig nem tudott kellő figyelmet fordítani a helyszínek, a rendezvény-területek innovatív és esztétikus vizuális megjelenítésére. 
A Ördögkatlan Fesztivál és a Lakó Tanszék megállapodása szerint a Lakókörnyezet kurzus hallgatói az idén a 2021-es nyári rendezvény-helyszínek arculatával, az ideiglenes építészeti és design elemek kialakításával foglalkoznak majd. 
Javasolt helyszínek: Nagyharsány - központ, Nagyharsány - Narancsliget, Villánykövesd - Teleki liget













Ötleteket várunk, hogyan lehet a különböző rendezvény-helyeken egyedi hangulatot, karaktert teremteni? Hogyan lehet különleges élményt nyújtani építészeti eszközökkel, és mi legyen az a markáns karakter, ami csak itt jelenik meg és amivel ki lehet tűnni a többi fesztivál közül? Milyenek legyenek az ideiglenes építmények, installációk? A félév során hallgatóinktól a rendezvény közönsége, vendégei és fellépői számára jól használható terekre, ideiglenes objektumokra várunk javaslatokat.
A megoldandó feladatok praktikus célokat is szolgál(hat)nak, de nem feltétlenül (csak) a praktikumra, a használható megoldásokra kell törekedni. A funkcionális elemeken kívül érdekes struktúrákat és hangulati installációkat is várunk a hallgatóktól. Az alkotások a használhatóságot felülmúlva, ikonikus elemként, a rendezvény szimbólumaként is megjelenhetnek. Bármilyen kísérletekre, ötletekre nyitottak a fesztivál szervezői, amelyek a tájhoz, a konkrét helyhez és a kulturális fesztivál szellemiségéhez illeszkednek.  A fesztivál jó alkalmat teremthet hallgatóinknak  a struktúrákkal, a formákkal és az anyagokkal történő  kísérletezésre.  Az (építészeti) alkotások legyenek innovatívak, játékosak, szellemesek - és megvalósíthatóak! 

A kurzus hallgatói a javasolt helyszínekre olyan pavilonok, mobiliák, installációk koncepció- és tanulmányterveit készítik el, amelyek a megérkezést, a kapcsolatteremtést, a rendezvények és a pihenés közösségi és egyéni tereinek a létrehozását biztosítják. Fontos szempont, hogy a tervezett objektumok ne csak a fesztivál idején működjenek, hanem lehetőség szerint a településeket, az ott lakókat, a helyi közösségi életet is szolgálják! 























A kültéri eseményekre, a települések főtereire, utcáira, a portákra-udvarokra elképzelt installációk legyenek masszívak, de egyszerűen és könnyen felállíthatók, szétszedhetők, mobilisek! Fontos tervezési szempont a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra és az újrahasznosított elemek-anyagok alkalmazására való törekvés. Alapvető elvárás a lehetőleg kis beavatkozással minél gazdaságosabb, olcsóbb rendezvény-helyszínek kialakítása. 

A Lakó Tanszék és az Ördögkatlan Fesztivál képviselői a csoportok féléves terveit pályázati munkaként közösen értékelik. A zsűri a legjobb ötleteket díjazza, amelyek közül a kiválasztott tervek (továbbdolgozás után) megvalósulhatnak.
Fontos számunkra, hogy a kurzus hallgatói ne csupán tervezzenek, hanem részt vegyenek a győztes projektek, ideiglenes építmények megépítésében is. A kurzust és a kiviteli terveket követően a fesztiválhoz kapcsolódó nyári gyakorlatot és alkotótábort (pl.  kalákát, építészeti performance-t, happeninget) szervezünk. 

Lakókörnyezet kurzus:
A tantárgy célja a hallgatók táj- és környezetépítészeti ismeretszerzésén kívül a különféle környezeti-művészeti határterületek elemzése. Foglalkozunk a kortárs szabadtér-építészet és a hétköznapi élet viszonyával. A konkrét témák és a közösen választott helyszínek kapcsán azok (át)értelmezésével az emberi léptékű lakókörnyezet, a köztéri művészet időszerű problémáit elemezzük. Célunk interdiszciplináris módszerekkel az eltérő alkotói területek összekapcsolása, a műfaji határokon való átjárás, az együttgondolkodás és a kísérletezés. A közös műhelymunkát a tájépítészettel és határterületeivel foglalkozó meghívott művészek, stúdiók alkotásait bemutató előadások színesítik.

Témafelelősök: 
Prof. Sugár Péter DLA és Dankó Zsófia DLA (tantárgyfelelős)
Meghívott előadók: 
Bérczes László és Kiss Mónika (Ördögkatlan Fesztivál, Társigazgatók), Kontra Dániel (tájépítész, Urban Concept), Pongor Soma és Pásztor Bence (Studio Nomad), Gyüre Bori és Lád Gergő (tájépítészek, Geum), Poós Tamara és Máté Tamás (építészek, MOME).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése