2019. április 7., vasárnap

KIÁLLÍTÁS: Variációk egy témára – Szociális lakhatás régi falak között

Április 10-én szerdán 16 órakor kiállítás nyílik a Zuglói Civil Házban a MOME és a BME Lakótanszék hallgatóinak a Columbus utcai terveiből.
A megnyitóra mindenkit szeretettel várunk, részletek a linken: https://fb.com/events/454086978469147



Hogyan juthat ma az otthon fészkéből kirepülő, fiatal, pályakezdő lakáshoz? Hogyan őrizhető meg egy ikonikus épület szellemi és fizikai jogfolytonossága? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépülettervezési Tanszék és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet kiállítása, mely egy közös kurzus eredményeképp született, egyfajta záróeseménye annak. Ez az első alkalom, hogy a két intézmény ilyen módon együttműködött.

A tervezési feladat a szociális lakhatást állította a középpontba. A hallgatók maguk kerestek olyan élethelyzeteket, melyekben az érintettek segítségre szorulnak. A környék szociális, funkcionális és topográfiai feltérképezése segített a különböző, egymástól sokszor nagyon eltérő életmodellek megfogalmazásában. A saját kutatómunka eredményeképp választott téma végig biztosította a hallgatók emocionális érdekeltségét, ami az igazán eredményes tervezés alapfeltétele. Ennek következtében a kurzus a szakmai ismeretek átadása mellett hozzájárult a hallgatók szociális érzékenységének fejlesztéséhez is.

A szakmai program egyik alappillérét a kivételes tervezési helyszín adja, hiszen a műemléki védettséget élvező, Columbus utcai díszletraktár rehabilitációján dolgoztak a hallgatók. A funkciókat műszaki érvekkel alátámasztva kellett integrálniuk az épületállományba még hozzá úgy, hogy az eredeti épület identitása megmaradjon. Mivel az ilyen helyzetekre nincs szabályszerű, mindenki által elfogadott építészeti válasz, a munkák nem várt eredményt hoztak. Olyan különleges térkapcsolatok és szokatlan hangulatú terek, helyek láthatók a modelleken, rajzokon, amilyenek egy új építésű épület esetében soha nem jöhetnének létre. A tervezés során kísérleti és hibrid megoldások kerültek előtérbe, melyek ennek ellenére külső megjelenésükben, alaprajzi kialakításukban, méretükben reálisak és gazdaságosak tudtak maradni.

A tervezés első részében vegyes csoportokban alakították ki a koncepciót a hallgatók, továbbá közösen műtermeztek és konzultáltak. Ennek köszönhetően folyamatosan kölcsönhatást gyakoroltak egymásra, illetve erősítették a közösségi és csapatmunkát. Mindvégig fontos volt - úgy a megismerés, mint a tervezés - folyamán a makettek készítése. A hallgatók munkáját előadások, beszélgetések és tervismertetők segítették. A különböző területekről meghívott előadók a tervezési feladat átfogóbb megértéséhez járultak hozzá, valamint ahhoz, hogy az építészeti mellett urbanisztikai vagy épp szociológiai szempontok is érvényesüljenek.



BMELAKÓÉPÜLETTERVEZÉSI TANSZÉK

KONZULENSEK:
Dr. habil Sugár Péter DLA, egyetemi tanár, Dankó Zsófia DLA (témafelelős), Nagy Márton DLA, Varga Tamás DLA

HALLGATÓK:
Diploma tervek: Csatai Döme, Balázs Anna, Bodnár Andrea, Marosán Anna, Pákozdy Petra, Péter Márk
Komplex tervek: Miklós Dorottya, Pálmai Bence, Szepes Hajnalka
Lakókörnyezet – tanulmánytervek: Lendvai Balázs, Szabó Roland, Varga Kristóf, valamint Czirják Bence, Cser Petra, Lukács Anna

MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ÉPÍTÉSZETI INTÉZET

KONZULENSEK:
Csomay Zsófia, Göde András, Marián Balázs DLA

MA2 HALLGATÓK:
Bálint Viola, Bartha Olivér, Gadolla Máté, Lengyel Dániel, Gencsi Katalin, Háló Veronika Róza, Murczin Evelin, Németh Krisztina Anna, Pomázi Renáta, Seenger Dorottya, Sógor Ákos, Szabó Áron, Szabó Rákhel, Székely Dávid, Szodfridt Marcell, Tasnádi Gergely, Varga Bence, Veres Adrienn

MA1 HALLGATÓK:
Arany Anett, Balázs Krisztina, Cseszlai Barnabás Gáspár, Fekete Áron Fodor Zsófia, Füstös István, Horváth Rebeka, Kéri Julianna, Kovács Gréta, Papp Nikolett Katalin, Radovics Judit, Sisa Balázs, Técsi Zita, Timár Henrietta

A FÉLÉV SORÁN MEGHÍVOTT ELŐADÓK:
Dr. habil ALFÖLDI György DLA, egyetemi tanár
Babos Annamária és Horogh Petra Közösségben Élni alapító tagok
Jelinek Csaba városszociológus
Ifj. Prof. Dr. Kistelegdi István 
Misetics Bálint szociálpolitikus
Nagy Iván DLA
Szabó Dávid DLA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése